Zirkonyum İmplantlar
1980’ li yıllardan itibaren özellikle sıklıkla kullanıma giren implantlar genellikle iki ayrı parçadan oluşmaktadır. Birincisi kemiğin içine giren ve vidalanan kısım diğer kısım ise bu parça üzerine vidalanan abutment denilen kısım.
Porselen malzemelerin gelişmesi ile birlikte, abutment denilen üst Kısımın 2000’li yıllarla birlikte porselenden yapılması sağlanabilmiştir. Bu tarz porselen esaslı abutment kısımlar özellikle ön bölgede çok daha iyi bir estetik sağlanmasına olanak sağlamıştır.
Özellikle 2005 yıllarından itibaren tamamen zirkonyumdan yapılan tek parça implantlar kullanıma girmiştir.
Yapılan araştırmalar bu tarz tek parça seramik esaslı implantlarda daha rahat bir hijyen sağlanmaktadır.
Zirkonia seramik esaslı bir malzemedir, yani metal değildir ve dolayısıyla herhangi bir korozyona uğraması mümkün değildir.
Çok ince bir ön bölge kemik ve / veya dişeti olsa bile, zirkonyum implantlar beyaz renkte olmalarından dolayı, herhangi bir siyah yansıma olmayacak, dişeti orijinal renginde kalacak ve pembe görülecektir.
Zirkonyum materyal olarak seramik grubuna girer, kimysal formülü
Zr02 + Y2O3 tür.
Kimyasal adı yitrium tetragonal zirkonya polikrista olan zirkonyum materyali son derece yüksek biyo uyumluluk gösteren bir materyaldir.
Elbette ki her vakaya yapılabilecek bir implant cinsi değildir.
Doğru 3Boyutlu tomografi analizleri neticesinde kullanılması gereklidir.
Ayrıca çok nadir de görülse bazı kişilerde aşırı bir metal alerjisi olabilir, bu kişilerde kesinlikle Melissa testi denilen hangi metale ve titanyuma bir alerji olup olmadığı incelenmelidir.
Bu gibi durumlarda da ciddi bir alternatif olarak zirkonyum implantlar düşünülebilir.
Dr. Mişa Sidi Sarfati