top of page

EKOLOJİK DİŞHEKİMLİĞİ 

 

Eko dişhekimliği veya yeşil dişhekimliği , çevreye ve gezegenimizin çevre sağlığına dikkat ederek ağız sağlığının yerine getirilip uygun teknolojilerin kullanıldığı Dişhekimliği anlamına gelir. 

 

Bunların başında dolgu malzemesi olarak içinde civa içeren amalgam dolguların kullanılmaması ve mevcut olan ağzıdaki amalgam dolguların özel bir uygulama ile sökülmesi gelmektedir. 

Biz istanbul nişantaşı implant kliniğimizde aşağıda yazılan protokole uymaktayız. 

 

Ağzında uzun süredir amalgam dolguları olan bir hastanın bu dolgusu sökülürken, muhakkak sırasuyla şu işlemler yerine getirilmelidir. 

 

A: Hastaya burunu kapatacak şekilde gelen bir oksijen maskesi ile oksijen verilmeli.

B: Sökülecek amalgam dolgunun olduğu diş rubber dam ile izole edilmelidir. 

 

C: Güçlü aspiratörlerle atık maddeler ve sıvı çekilmelidir.

 

D: Bu aspiratörlerle toplanan sıvı ve maddeler özel bir şişeye toplanmalı , asla ve asla piss u atığından şehir atık suyuna gönderilmemelidir. 

Bu toplanan şişeler ağır metal veya tehlikeli atık toplayan şirketlere teslim edilmelidir. 

AĞIZDA BULUNAN AMALGAM DOLGULAR ve GÜVENLİ OLARAK SÖKÜLMESİ İÇİN GEREKENLER

 

 

Çok uzun yıllardır kullanımda olan ve sağlam oldukları için çok tercih edilmiş olan amalgam dolgular, içinde cıva içeren malzemelerdir. 

Bu malzemenin biyo uyumluluğu çok çok kötüdür. 

Bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, amalgam dolgular belli oranlarda cıva salınımı gösterirler. Ve ayrıca çok miktarda amalgam dolgu sahibi olup bu şekilde cıva salınımı vücutta fizyolojik bazı zararlara neden olur. 

 

Örneğin bir çalışmada 40 adet ağzında amalgam dolgu sahibi kişiye MR film çekilmiş ve daha sonrasında bu kişilerin idrarları analiz edildiğinde idrarda cıvaya rastlanmıştır. 

 

Bu salınan cıva vücudun birçok bölgesine dağılabilir. Kan  ve beyin bariyerlerinden geçebilir. Hamile kadınlarda plasentaya geçebilir. Aynı şekilde bebek emziren kadınlarda süte geçebilir. ( ki bu cıva bebeklere yetişkinlere göre daha yüksek zarar verecektir. ) 

 

Eskiden birçoğumuzun hatırlayacağı yaralarda uygulanan merkürokrom cıva içerdiği artık günümüzde mevcut değil.  Yine eskiden sıklıkla gördüğümüz cıvalı termometreleri artık bulabilmek neredeyse imkansız. 

O zaman neden halen cıva içeren ve cıva salınımına neden olabilecek amalgam kullanılıyor anlamak mümkün değil. Günümüzde artık amalgam yerine kullanılabilecek birçok başka materyal mevcut. Dolayısıyla ne pratiklik açısından ne de biyo uyumluluk açısından bunu anlamak mümkün değil. 

 

Her ne kadar tam olarak amalgamın ve ondan salınan cıvanın direkt olarak neden olduğu bir hastalık tam olarak kanıtlanmadı ise de, yine de insan sağlığı açısından son derece zararlı ve tehlikeli olan cıva içeren bir malzemenin kullanılması her açıdan risklidir. 

 

Bir diğer ve son derece önemli konu ise, çevreye verilebilecek zararlar. 

Pis su atıklarına,  ağzı içinden sökülürken veya dolgu uygulanırken emicilerle emilip gönderilen amalgam ve dolayısıyla cıva son derece toksik bir etki yapmaktadır. 

Bir araştırmada pis su atıklarına Diş hekimleri muayenehanelerinden ciddi miktarda cıva atığı gittiği saptanmıştır. 

Dolayısıyla, kesinlikle amalgam sökülürken uygulanması gereken bir çok adımdan başka ayrıca kesinlikle ağızdan emilen ve amalgam içeren sıvının ayrı bir şişeye toplanıp bunu ağır metal toplayan ve imha eden şirketlere verilmelidir. 

 

 

Zararsız şekilde amalgam sökülmesi için uygulanması gereken kurallar:

 

  • Eğer mümkünse amalgam sökülecek odada pencere açılmalı ve olası havaya karışacak cıva konsantrasyonu düşürülmelidir. 

  • Bu işlemin yapılacağı oda da filtresi olan havalandırma sitemi olmalı ve bu esnada çalıştırılmalıdır. 

  • Amalgamın söküleceği dişe separatör konulmalıdır. 

  • Ayrı bir şişeye toplanabilen yüksek dereceli emiciler kullanılmalı ve ağız içinden mümkün olduğunca tüm atıklar emilmelidir. 

  • Hastaya burunu iyice kapatan burun maskesi takılmalı ve burundan bu işlem esnasında oksijen verilmelidir. 

  • Hastanın elbise veya cildine teması önlemek için mümkün olduğunca her yeri örten örtüler örtülmelidir. 

  • Hastaya mümkünse rubber dam takılmalıdır. 

  • Amalgam sökülürken mümkün olduğunca küçük karbid frezler kullanılmalı, amalgam geniş parçalara ayrılarak çıkarılmalıdır. ​

Burundan takılan maske

implant fiyatları İstanbul implant kliniğinde yapılacak 3 boyutlu tomografik analizler ve hastanın detaylı muayenesi neticesinde, hangi implant markası uygulanacak ise, ona göre karar verilir. İmplant fiyatları ayrıca implant uygulama sistemine göre değişecektir. Bu sitede hiçbir şekilde teşhis veyahut tedavi planlaması yapılmamaktadır.  Kullanılan implant markaları uluslararası tüm araştırmalar neticesinde güvenirliğini uzun yıllardır kanıtlamış implant markaları dır.  Mişa Sidi Sarfati

bottom of page