top of page

MRONJ Nedir ?

Kullanılan ilaçlar ilebağlantılı oluşan çenelerdeki osseo nekroz (medication related osseo necrosis of the jaw)

Alt ve üst çenelerde görülen osseo nekroz sıklıkla , ağrı ile seyreden ve de nekrotik ve cansız beyaz soluk renkte kemik görüntülü oluşumlardır.

Yapılan araştırmalar , bu olayın sıklıkla damardan veya ağızdan alınan, kemik erimesi amacıyla verilen Bifosfanat grubu ilaçların ve de bazı formdaki kanser tedavisi için verilen kemoterapi ilaçlarının kullanımıyla görüldüğünü göstermektedir.

İstanbul Nişantaşı İmplant

MRONJ de çenenin belli bir bölgesindeki yukarıda anlatıldığı biçimde olması ve bunun 8 haftadan uzun süredir olması anlamına gelir.

Her nekadar tam olarak bunun sebebi tam olarak bilinmese de , bu bahsedilen ilaçların bir yan etkisi olarak oluştuğu düşünülmektedir.

En tipik belirtisi müdahale edilen bölgede 8 haftadan uzun süredir geçmemiş ağrı, şişme, etraf dişetlerinde enflamasyon ve çevre dişlerde sallanmalardır.

Her ne kadar büyük çoğunluktaki bifosfanat grubu ilaçları kullanan kişilerde ağızda bir müdahale sonrasında buna benzer bir komplikasyon oluşmasa da , yine de bu durumun daha çok bu ilaçları kullanan kişilerde görüldüğü bilinmelidir.

Osseonekrozun en iyi tedavisi onun oluşmasına engel olmaktır. Bifosfanat grubu ilaçların dozajı ve kullanım uzunluğu da bu olay üzerinde elbette büyük etkendir.

Yine bazı kemoterapi (kanser) ilaçlarının da bu tarzda etkileri mevcuttur.

Ağzına rutin bir diş tedavisi için gelen ve bu tarz ilaç kullanan kişiler , diş çekimi , periyodontal tedavi, implant uygulaması, neticesinde tüm osseonekroz oluşmuş ve bifosfanat kullanan hastaların %60 nı oluşturmaktadır.

Nişantaşı İmplant İstanbul

Eğer aylık veya haftalık devam edecek bir kemoterapi tedavisine başlayacaksanız muhakkak önce dişhekiminize gidip öncesinde tüm gerekli girişimleri yaptırın.

Yine takıp çıkartılan bir proteziniz varsa uyumlu olduğundan emin olun ve bir vuruk oluşmasına mani olun.

Eğer bir süredir bifosfanat grubu kemik erimesini önleyen bir ilaç kullanıyor iseniz muhakkak bu konuyu dişhekimine önemle iletin.

Nişantaşı İstanbul İmplant

Ayrıca tüm bu tarz ilaçl gruplarından biriyle tedavi altında iseniz ağız hijyeninize önemle çok dikkat etmelisiniz ve rutin dişhekimi ziyaretleri ile ağzınızı kontrol ettirin. Bu şekilde oluşabilecek bir enfeksiyona baştan mani olabilirsiniz.

Eğer bu tarzda bir osseo nekroz oluştu ise, hekiminiz bazı radyolojik ve diğer testler neticesinde bu teşhisi koydu ise, tedavi amacıyla

Bölgede bir cerrahi girişim , antibiyotik tedavisi ve ağız gargaraları kullanılacaktır.

Mişa Sidi Sarfati

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page