top of page

İmplant yaptırmaktan korkmayın

DİŞ HEKİMİ FOBİSİ

Sakin sakin sokakta keyifli bir yürüyüş yapıyorsunuz, son derece huzurlusunuz; birden karşı binada bir Diş Hekimi tabelası görüyor ve aniden tüm keyfiniz kaçıyor, kalp atışlarınız hızlanıyor ve keyifli yürüyüşünüz sona eriyorsa; siz de bir dental fobi (Diş Hekimi fobisi) yaşıyor olabilirsiniz.

Fobi, yani Yunanca kısaca korku anlamına gelen durum; herhangi bir işlem, olay, kişi veya cisme karşı mantık sınırları dışında duyulan yoğun heyecan, anksiyete ve korku durumudur. Bu olay bazı kişilerde o kadar ciddi boyutlara ulaşır ki sonunda panik atak krizi yaşamasına bile neden olabilir.

Diş fobisi yada Diş Hekimi fobisi olan kişiler, uzunca bir süre dişlerini, Diş Hekimlerini, dişte yapılacak işlemleri, Diş Hekimliği cihazlarını ve yaşayabileceği ağrıları düşünerek, kafasında muhtelif kötü senaryolar üreterek geçirirler. Yine bazıları da tam aksi, mümkün olduğunca bu konuları tamamen kafalarından atmak, unutmak için çaba sarf ederler, ancak günümüzde sürekli görecekleri diş macunu, diş fırçası gibi reklamları göreceklerinden; bu konuda büyük güçlük çekerler.

Dental heyecan; daha önce bilinmeyen bir müdahaleye karşı duyulan heyecandır. Örneğin kişi implant uygulaması yaptıracaktır ve bunun nasıl bir işlem olduğunu bilmediği için büyük bir heyecan duymaktadır.

Dental korku; kişi yapılacak işlemi daha önce yaşamıştır ve bu işlemden korkmaktadır.

Dental fobi; Dental korku benzeridir ancak çok daha güçlü seviyededir.

Bilinen en tipik dental fobi sebepleri:

-Daha önce yaşanmış kötü deneyimler.

-Utanma. Kişi ağzından hiç memnun değildir: çürükler, diş taşları, dişlerindeki lekeler, kırık dişler, ağzı kokusu; bu kişi ağzını açıkçası herhangi bir başka kişiye ki bu kişilere Diş hekimi ve yardımcısı da dahildir; göstermek istememektedir. İçinden keşke bir makine olsa ve ben kendi kendime bu ağzımı utanılmayacak hale getirebilsem demektedir.

-Yanlış öğrenim ve bilgilendirilmeler. Etraftan, arkadaşlardan, kapı komşusundan duyulan bilgiler neticesinde edinilmiş diş korkularıdır. Komşunuz örneğin, diş hekimine gittim dişimi çektirdim çok ağrıdı diye bir hikaye anlatır, ya da bir filmde veya hatta bir çizgi filmde bu konu abartılarak sanki komikmiş gibi gösterilir ancak bu kişide korkuya altyapı oluşturur.

-Edinilmiş korkular. İnsanlar doğdukları andan itibaren bazı olaylara, cisimlere karşı dikkat etmeleri, uzak durmaları konusunda uyarılırlar ve hazırlanırlar. Örneğin; yılandan uzak dur, keskin cisimlere dikkat et, iğne acıtır, yaramazlık yaparsan sana iğne yaptırırım, uslu ol yoksa dişçiye gideriz.....

-Post travmatik korkular. Örneğin dişinizde bir apse olmuştur ve büyük bir ağrı ile Diş Hekimine gitmişsinizdir. Apse boşaltırken örneğin bir miktar ağrı hissettiniz, bunun sürekli yaşanacağı düşüncesine kapılırsınız.

Herkes diş korkusuna ya da fobisine sahip olabilir. Yaşlı, genç, çocuk fark etmez. Ya da çok zengin veyahut çok fakir. Bir fabrikada işçi ya da nükleer fizikçi olabilirsiniz ve çok ciddi bir diş fobisine sahip olabilirsiniz.

Yine kadın veya erkek olmanız da hiç fark etmez.

Süper kaslı, güçlü bir boksör örneğin gayet ciddi bir dental fobik olabilir.

Sevinilecek durum şudur ki; günümüzde fobisi olan kişilerin sayısı çok ciddi şekilde azalmıştır. Teknolojinin diş hekimliğinin tüm alanlarına tamamen girmesi, işlemlerin hemen hemen tamamen ağrısız hale gelmiş olması, diş koltuğunda geçirilen sürenin çok azaltılmış olması artık korkuların tamamen mantıksız hale gelmesini sağlamıştır.

Şunu unutmayın; ne kadar ciddi korkularınız olursa olsun, diş hekimine gitmeyi erteler ve geciktirirseniz yapılacak işlem daha komplike hale gelecektir.

Diş hekiminize ilk seansta ciddi bir fobiniz olduğunu söylerseniz, size yardımcı olacaktır.

Gelişmiş lokal anestezi ilaçları ve teknikleri, teknolojinin tüm gelişmelerinden faydalanmış cihazlar sayesinde son derece konforlu ve ağrısız bir diş tedavisi süreci geçirebilirsiniz bunu unutmayın...

Ben biraz daha da spesifik bir konuya değinmek istiyorum; sadece diş hekimi korkusu değil, özellikle implant yaprtırmak korkusu...

İmplant günümüzde son derece güvenilir bir metal olan titanyumdan üretilmektedir. Titanyum sadece ağız içine yapılan implantlarda değil, ayrıca ortopedinin hemen hemen her alanında da protez olarak çok uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır.

Birçok kişi implant yaptırmak fikrinden, kendi çene kemiğine yabancı bir maddenin vidalanması ve hatta halk ağzıyla çakılması düşüncesinden dolayı çekinip korkmaktadır.

İmplant uygulaması bir kere tamamen ağrısız bir işlemdir, yerleştirilen implant tamamen sizin kendi dişiniz gibi fonksiyon görecektir ve implant size orada yabancı bir madde varmış gibi değil aksine tamamen sizin bir parçanızmış gibi bir his uyandıracaktır.

Diğer konu, implant yerleştirme işlemi esnasında herhangi bir çakma işlemi yapılmamaktadır.

Örneğin biz İstanbul Nişantaşı implant Kliniği’nde implant uygulaması öncesinde yaptığımız 3 boyutlu volumetrik tomografiler üzerindeki analizlerimiz neticesinde hastaya hangi implant çeşidi , hangi implant markası uygundur ona karar veririz. Agresif bir implant markasımı yoksa pasif bir implant çeşidimi hastanın çene kemiği cinsine daha uygundur ona karar verilir.

Çene kemiği yoğunluk cinsine göre ne miktarda bir tork verileceğine karar verilir,

İstanbul implant kliniği bazı vakalarda hastaya özel operasyon esnasında yararlanacağımız kılavuzlar hazırlatıp kullanır.

Bir çok implant uygulaması , İstanbul implant Kliniği’nde flep kaldırılmadan (flapless implant ) ve sonucunda da dikişsiz implant uygulaması şeklinde yapılır.

Bir diğer implant yaptırmak korkusu sebebi, basında çıkan yanlış haberler nedeni iledir. Basında çıkan ağıza konulan implantlar kanser yapar , şeklinde haberler insanların kafasını karıştırır.

Dental implantlar çok uzun yıllardır araştırmalar neticesinde geliştirilmiş materyallerdir. Çok uzun yıllardır titanyumdan yapılmış dental implantlar güvenle kullanılmıştır. Bu güne kadar dental implantların kanser yaptığı görülmemiştir.

Daha önce belirttiğim gibi, dental implantlar vücutta uygulanan tek titanyum malzemeler değildir , ortopedide çok uzun yıllardır geniş olarak kullanılmaktadır.

İstanbul implant merkezi ayrıca yine son derece güvenilir bir malzeme olan zirkonyum ve uzun yıllar araştırmalar sonucu güvenirliği kanıtlanmış olan zirkonyum implant markalarını da, özellikle estetik bölgelerde ve sadece belirli özel durumlarda kullanmaktadır.

Nişantaşı implant merkezi hastaların implant veya diş korkularına son derece önem vermekte ve ciddiye almaktadır. Öncelikle her hastanın implant uygulaması tam olarak nedir, bunu anlamasını sağlar bir kaç seans boyunca tam olarak ne yapılacağını ve nasıl olacağını açıklar.

İmplant uygulaması sonrasında hastaya tam olarak ne tarzda ilaçları ne kadar süre ve dozda kullanacağı detaylı olarak açıklanır.

İstanbul Nişantaşı implant merkezi yapılan implant uygulaması sonrasında detaylı olarak hastanın neler yapmaması gerektiğini detaylı olarak anlatır.

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page